Gå til innhold

Levering på døren! Handle for over 600,- og få fri frakt.

5 fine filmer du bør se på farsdag

Sliter du med å finne inspirasjon til en farsdagsgave?

Inviter pappa på kino eller filmkveld for å markere dagen, da vel! Vi har gravd i arkivet og funnet fem faderlige favoritter.

Fedre kommer som kjent i alle slags varianter – morsomme, stolte, strenge, bekymrede eller klin gærne. Men felles for de fleste av dem er de gjør sitt beste, tross alt.  

Dette er grunnen til at vi feirer dem med sin egen hedersdag, som faller på den andre søndag i november hvert bidige år. Og siden farsdagen sammenfaller med en sesong som er skreddersydd for inne-sitting og filmtitting, er et godt gavetips å bruke dagen på å se en god film sammen med opphavet.    

Enten du tar med gammer’n på kino eller arrangerer en filmkveld hjemme: Disse fem filmene – som alle på sitt vis handler om fedre – er sikre vinnere når papsen skal hylles.  

  1. Oppdrag Nemo

Dette samarbeidet mellom Disney og Pixar er en av vår tids animasjonsklassikere, både når det kommer til kommersiell og kunstnerisk suksess. I år er det 15 år siden filmen om den overbeskyttende klovnefisken Marlin og hans bortkomne sønn Nemo bergtok verdens kinosaler. Den står fortsatt som en visuell påle, med hovedpersoner og bifigurer som blir værende i hjertet lenge etter at de svømmer inn i solnedgangen sammen. Farskjærlighet blir ikke varmere, morsommere eller mer rørende enn i dette suverene undervannseventyret, som passer minst like bra for voksne som for barn.
Link til trailer

  1. Gudfaren

Never go against the family. Vi kommer ikke utenom denne fullblodsklassikeren når historiens mest ikoniske pappaskildringer – og utpreget pappavennlige filmer – skal plukkes og rangeres. Filmnerdene kan krangle til de blir blå om eneren eller toeren til syvende og sist er den beste filmen, men det kompliserte forholdet mellom den mektige mafialederen Vito Corleone (Marlon Brando) og sønnen Michael (Al Pacino), som står fremst i køen for å ta over imperiet, skildres med mesterlig presisjon og intens nerve. Denne blir aldri gammel.
Link til trailer

  1. Indiana Jones og det siste korstog

The man with the hat is back. And this time, he's bringing his Dad. Slik ble den tredje filmen om arkeologen og utforskeren Indiana Jones presentert da den kom, og skildringen av forholdet mellom Indy (Harrison Ford) og faren Henry (Sean Connery) er noe av det som gjør den til en av de aller sterkeste i serien. Legg til en heseblesende kamp mot kjipe nazister og en intens jakt på Den Hellige Gral, og du har et løssluppent og lekent actioneventyr for både far og avkom.
Link til trailer

  1. Min pappa Toni Erdmann

I denne tysk-østerrikske dramakomedien fra 2016 tas fenomenet «pappahumor» til nye og absurde høyder. Den aldrende musikklæreren Winfried Conradi og den arbeidsnarkomane datteren Ines lever i hver sin ensomme tilværelse, men etterhvert gjør han et vaklevorent forsøk på å komme tilbake i livet hennes – med løstenner, en heslig parykk og generelt tvilsom humor. «Min pappa Toni Erdmann» vakte stor oppsikt da den ble vist i Cannes, ble Oscar-nominert som «beste utenlandske film» og ble utropt til årets beste film av Dagbladets anmelder. Filmkunst på sitt aller sterkeste.
Link til trailer

  1. Leave No Trace

Til slutt en film som utspiller seg på det store lerretet i disse dager, med unison hyllest fra kritikerne her til lands – blant dem Dagens Næringsliv, som utroper den til «en av de beste filmene hittil i år». «Leave No Trace» handler om tenåringsjenta Tom og faren Will, som har levd sammen i skogen i en årrekke, med minimal kontakt med andre mennesker. Når de blir oppdaget og tvunget inn i samfunnets institusjoner, blir forholdet mellom Tom og Will gradvis satt på prøve. Regissør Debra Granik har tidligere imponert med knallsterke «Winter’s Bone», som ga Jennifer Lawrence sitt store gjennombrudd. Far-datter-forholdet i denne filmen er heldigvis ikke fullt like mørkt, men gjør like fullt dypt inntrykk.
Link til trailer.

Farsdag

Behagelige plagg til filmkvelden