Gå til innhold

Levering på døren! Handle for over 600,- og få fri frakt.

Rachel fra TV-serien «Friends» er igjen et stilikon

Trenger du inspirasjon til hvordan du skal kle deg i høst, bør du ta en titt i bakspeilet. Vi er nemlig langt fra ferdig med 90-tallstrendene.

Trender går som kjent i loop, og sjelden har det vært tydeligere enn akkurat nå.

Ifølge stylist og moteskribent Rubi Sørvik, har 90-tallet preget motebildet en god stund allerede – og kommer til å fortsette å gjøre det, også inn i høstsesongen.

– 90-tallstrendene har i stor grad blitt kopiert de siste to årene, og da også sykkelshortsen ble reintrodusert i sommer ble påvirkningen fra tiåret nærmest overveldende, sier hun.

– Og jeg tror vi er langt fra ferdig med denne trenden, for det er fremdeles mer å ta av!

Store logoer, retro-merker og overdimensjonerte plagg

Sørvik forteller at det i hovedsak var tre trender som utpekte seg på 90-tallet: «norm core» –som vi ser mye av i trendbildet i dag, minimalisme – med stroppekjoler og enkle snitt, og grunge – som først oppsto som musikksjanger og subkultur på 80-tallet, for så å ta over motebildet fullstendig på 90-tallet. Vi har gjort et dypdykk i arkivet og blåst liv i vår fineste genser fra 90-tallet.

– Grungen bød på utvaskede jeans med synlige sokker, flanellskjorter, netting, store logoer, collegegensere og generelt overdimensjonerte plagg, forteller stylisten.

90-tallet var supermodellenes tiår, og Cindy Crawford var blant datidens største influencere. Vi inspireres gledelig av dette antrekket fra 1990 i dag også!  

Foto: Getty Images

– Merker som gjorde det stort på 90-tallet, som Dr. Martens og Converse, er også i vinden igjen i dag.

På tilbehørsfronten er det heller ikke vanskelig å se at 90-tallet er tilbake, med øreringer, chokers og smale solbriller.

Hailey Biebers 2019-look er som tatt ut fra 90-tallet, med collegegenser, store hoops i ørene og scrunchie i håret: 

Foto: Getty Images

– Miniveskene som preger motebildet i dag er et lite vink til 90-tallets minisekk, skyter Sørvik inn.

– Og så må vi ikke glemme rumpetaska!

En stilvenn for livet

Hva gjelder stilikoner, så var 90-tallet først og fremst supermodellenes tiår. Kate Moss, Naomi Campbell, Cindy Crawford og Helena Christensen hadde alle enorm innflytelse, men også skuespillere og artister satte sitt preg på motebildet. Blant dem finner vi Julia Roberts, Drew Barrymore, Spice Girls, Destinys Child, Britney Spears og Jennifer Lopez.

Blant dem som kanskje inspirerte flest, finner vi en fiktiv sitcom-karakter med en helt spesiell frisyre.

– Jennifer Aniston hadde stor innflytelse, gjennom sin karakter Rachel i TV-serien «Friends», både takket være sveisen og stilen. Stilen til Rachel oppsummerer 90-tallet godt, synes jeg, så hun er definitivt i vinden igjen nå.

Foto: Getty Images

Også TV-serien «Friends» holder koken, og strømmes fortsatt i dag – 25 år etter premieren. Da serieskaper og manusforfatter Marta Kauffmann i fjor ble intervjuet av NRK om seriens stadige popularitet, sa hun: «Min datter og hennes venner fant «Friends» på Netflix, og trodde det var en serie om 90-tallet og ikke fra 90-tallet».

Androgyn og avslappet

Det er ingen tilfeldighet at det er akkurat 90-tallet vi henter inspirasjon fra nå, mener Sørvik.

– En periode på 2000-tallet ble kvinnemoten veldig seksualisert, og nå ser vi en tilbakegang som vitner om en mer avslappet holdning til moten – à la den holdningen man hadde på 90-tallet. Tendensen går mot det androgyne, noe som er helt i tråd med samfunnsutviklingen.

Dermed ser vi nå mye plagg med behagelige materialer og snitt – mange av dem unisex.

– Jeg tror vi kommer til å ty til komfortable plagg som collegegenseren en hel del framover.

Finn din dose 90-tall

Skal du inkludere 90-tallsinfluensene i stilen din i dag, gjelder det ifølge stylisten, å finne en balanse som føles riktig. 

– Noen går «all in» med tennissokker, sneakers, utvaskede mom-jeans og collegegenser, mens andre plukker opp noen få elementer og setter 90-tallstrendene i en mer moderne sammenheng.

Personlig er Rubi Sørvik tilhenger av å kombinere pynta plagg med mer avslappede.

– Jeg liker å balansere antrekket ved å sette sammen plagg i ulike stiler eller ulike materialer. For eksempel kan en grov collegegenser være superfin til en fotsid silkebukse eller til et blomstrete skjørt.