Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn forhandler
Le Club de Jean Paul | Sign up now »
Rask levering Gratis retur 30 dager åpent kjøp

Slik bygger du en god basisgarderobe

Det er bærekraftig, lønnsomt og sparer deg for potensielle kleskriser. Få stylistens beste tips til hvordan du bygger opp en robust basisgarderobe som varer.

Alle ønsker vi oss en god basisgarderobe: En solid samling av klassiske og tidløse plagg, som passer til alt og alle anledninger – og som du trygt kan ty til når du har trøtt og stresset står foran klesskapet om morgenen.

Problemet er bare at det er lettere sagt enn gjort å opparbeide seg en slik gullgruve. For hvor skal du begynne? Og hvordan vet du hvilke plagg det virkelig lønner seg å investere i?

Ifølge stylist og moteekspert Rubi Sørvik er nøkkelen til en god basisgarderobe kvalitet og funksjonalitet. 

– Målet er å få til en velfungerende hverdagsgarderobe. Da bør alle plagg i garderoben ha en funksjon, en rolle å fylle. Det er derfor viktig å tilpasse basisgarderoben etter eget behov og livsstil.

Har du for eksempel en kontorjobb med stram kleskode, er det naturlig å bruke mer plass i garderoben på blazere, dressbukser og andre formelle plagg.

Slik går du frem

Start med å rydde i skapet ditt, lyder råd nummer én. Gi bort eller selg alle plagg du ikke bruker, og plagg som ikke passer.

– Jeg er selv tilhenger av Marie Kondo-teknikken. Når garderoben kun består av plagg du elsker og bruker mye, er det et fantastisk utgangspunkt for å bygge en effektiv garderobe, sier Sørvik.

Etter at du har skaffet deg oversikt over plaggene du allerede eier, gjelder det å gjøre en aldri så liten analyse: Hva har plaggene du sitter igjen med til felles? Har de for eksempel samme snitt, materiale eller farge?

– Kanskje er det smale underdeler og løse overdeler, eller tettsittende topper og A-formet skjørt. Det gir en indikasjon på hva slags plagg du liker og føler deg vel i, og kan gi en pekepinn på hva du bør kikke etter og investere i.

Nye tilskudd – dette bør du velge

Når du har fått en oversikt over hva du ser etter, er det mye enklere å handle riktig. Sørvik forklarer at byggesteinene i garderoben er de samme – uavhengig av personlige preferanser på snitt og farger.

– Ved å velge klassiske plagg i nøytrale farger kan du kombinere plagg på kryss og tvers. Da åpner du samtidig opp for at flere plagg fungerer i ulike anledninger i hverdagen.

Basisplagg skal være veldig stylingvennlige. Det vil si at man kan gjøre små endringer og få en helt ny look.

– Veldig mye kan være gjort ved å brette opp ermer, rulle opp bukseben, og for eksempel variere hvordan du bruker skjorta for å skape forskjellige uttrykk. Tilfør deretter personlighet ved å velge synlig tilbehør med mønster og knallfarger, anbefaler stylisten.

Selv har hun funnet en personlig oppskrift som fungerer hver gang “hun ikke har noe å ha på seg”.

– Jeg tyr stadig til overdimensjonerte blazere, store skjorter, smale ankellange jeans eller vide kulotter. Det er blitt en slags uniform og fungerer hver gang det oppstår en kleskrise.

Gå for kvalitet

En vesentlig faktor for å oppnå en god basisgarderobe, er å investere i kvalitet. For det hjelper jo lite om stil og snitt på et plagg er brukervennlig og tidløst hvis ikke også plagget i seg selv har potensiale til å vare lenge.

Derfor bør du gå for plagg i slitesterke og naturlige materialer, som ull, kashmir, silke, bomull, denim og skinn. Sammen med sterke sømmer og gode knapper og glidelåser, bidrar dette til at du kan få glede av plaggene i lang tid.

  – Ved å investere i kvalitetsplagg som varer, der hvert plagg har flere bruksområder, begrenser du både bomkjøp og impulskjøp, påpeker Sørvik.

En veldig fin bonus er at dette også gir en miljøgevinst.

– En oversiktlig garderobe som er enkel å bruke, begrenser behovet for å tilføre nye ting hele tiden. Det gjør godt for både lommeboka, miljøet og samvittigheten.

Rubis 10 basis-favoritter

Disse plaggene mener stylisten at de fleste vil kunne dra nytte av å ha i skapet.

Ønskeliste Rubis favoritter ❤️

Se også Høstens basisplagg

5 måter å bruke den hvite skjorten på